luni, 27 aprilie 2009

Shake it, baby

Fireste, despre cutremur. 5.4 grade pe scala Richter.

Media (i.e. televiziunile in mod special) s-a isterizat ca de obicei.
Mai mult decat atat, isteria pe care-au creat-o au intretinut-o si a amplificat-o pana unde a vrut muschii lu moderatorii si redactorii.
De ce? Fin'ca aduce si mentine audienta si implicit bani, fireste. Ka-ching.

Emisiuni de cateva ore, cu invitati speciali si specialisti care mai de care. Nu-l includ pe d-l Marmureanu, cred ca a fost singurul personaj care avea ce cauta pe sticla la momentul respectiv. si care a spus la obiect ceea ce avea de spus si a incercat sa modereze isteria moderatorilor.

Acum incep emisiunile despre isteria cutremurului. Isterie care-a fost creata si alimentata de...? Aud...?
Care cat de nasoala e situatia si cate cladiri stau sa cada in Bucuresti si de ce s-au blocat retelele telefonice. Pai s-au blocat fin'ca toti bizonii suna pe mama soacra s-o intrebe 'esti bine? n-ai murit? pacat. te-ai zgaltait frumos? io da'.

Nici nu stiu cum sa-i numesc. Dobitoci, oligofreni, imbecili? De lacomi stie toata lumea ca sunt.

Si, in direct, tocmai ce se petrecu un cutremur de 6 grade pe scala Richter in Mexic. Pe iRealitatea, imagini live preluate de la CNN, cu oameni ce ies bine mersi linistiti din cladiri si se indreapta spre zonele mai mult sau mai putin verzi ce despart sensurile de mers ale soselei. Insa dobitocul de mediator nu se poate abtine 'Priviti, oameni panicati in Ciudad de Mexico, oameni ingroziti de cutremurul ce tocmai a avut loc samd'. Mai avea putin si-l confundam cu Dan Diaconescu indirect.

Profesionistii pizdii. Pardon my french.

duminică, 19 aprilie 2009

Veniti de luati!

Prin intermediul lui faradumnezeu mi-au cazut ochii pe un document...

TENDINTELE EXTREMISTE DIN BISERICA ORTODOXÃ ROMÂNÃ

Introducerea Bisericii Ortodoxe Române (BOR) printre actorii care pot juca un rol semnificativ în evolutia extremismului în România reprezintã o evaluare cheie a acestui raport. Mult timp, rolul religiei în dezvoltarea conflictelor a fost subestimat, preferându-se constant interpretarea acestora în termeni ideologici. Mai ales dupã atacurile Al Queda din 11 septembrie 2001, relatia dintre religie, fundamentalism si extremism trebuie reevaluatã.


Aceastã afirmatie de ordin general îsi gãseste un argument în cazul BOR. Crestinismul Bisericii Ortodoxe este unul mistic, putin interesat în valorile respectului si tolerantei specifice crestinismului practic. Ca actor national, BOR îsi afirmã vointa sã reglementeze raporturile sociale, sã impunã o conceptie „ortodoxã” asupra atitudinilor persoanelor si institutiilor.

Atitudinea BOR rezultã din convergenta a patru elemente:
a) promovarea unei doctrine cu caracter exclusivist, sintetizatã de cele douã idei ale nationalismului ortodox: România este statul românilor; a fi român înseamnã a fi ortodox;
b) negarea de cãtre BOR a principiilor statului de drept, considerate „de rangul doi” în raport cu principiile ortodoxiste, legitimate de sorgintea lor divinã;
c) folosirea de cãtre clericii BOR a unor „instrumente” violente, de la discursuri ofensatoare pânã la amenintãri si agresiuni fizice;
d) cresterea într-o proportie absolut impresionantã a mijloacelor si a fortei BOR în raport cu toti ceilalti actori sociali.

[…]


Evenimentele din 11 septembrie 2001 au atras atentia asupra pericolului care vine din directia fundamentalismului religios. Exemplul a ceea ce se întâmplã în tãri islamice precum Arabia Sauditã este elocvent.


Elita politicã a acordat resurse scolilor islamice, care au produs fundamentalisti contestatari ai acestei clase, crescând presiunea asupra ei, pentru a asigura clerului islamic noi utilitãti, producãtoare de alti contestatari religiosi… si tot asa mai departe, într-un proces care alimenteazã extremismul.


Aceastã schemã privind evolutia fundamentalismului în tãrile islamice se regãseste în tãrile ortodoxe astãzi. Ea atrage atentia asupra pericolului teocratic în tãri precum România, unde secularitatea statului este permanent contestatã de o bisericã (BOR) a cãrei putere economicã, simbolicã si politicã creste zi de zi, în valori absolute, dar si relative, în raport cu toti ceilalti actori ai vietii sociale.


Articolul complet il puteti citi aici, iar raportul complet aici.


E o situatie complexa, greu de urmarit si de observat, vizibila pentru un oarecare foarte putin.

Cel mai usor mod este de a te insidia incet incet in constiinta sociala. Odata ce ai mintea oamenilor in palma, poti face cu ei orice. D'oh. Beserica are avantajul de a-si putea face planuri pe termen foarte lung, intotdeauna se vor gasi indivizi suficient de naivi sau parsivi care sa i le duca la indeplinire.


Nu ma mira sa vad ca tara asta se transforma intr-un Afghanistan taliban al Europei. Cata vreme Puric ajunge sa fie invitat la TV-uri si lasat sa elucubreze febril polologhii religioase (multe dintre ele nascute din elucubratiile senile ale lui Tutea) fin'ca deh, ie om intelept, nu (???) iar Radio Romania Actualitati (printre multe alte balarii religioase) transmite in direct aprinderea miraculoasa a luminii de Paste (aia despre care se stie de cateva secole ca e o frauda), ceva nu-i in regula.


Faptul ca oamenii in majoritate sunt prea lenesi sau comozi pentru a-si dezvolta o gandire critica (in genul asta de situatie nici nu au cum), le place ca altcineva sa ia hotarari in locul lor si se lasa in voia ideilor pe care le vad promovate in media - pentru ca e promovate de oameni destepti, ca altfel n-ar mai fi acolo, riiiiiiiight - nu e o scuza pentru a accepta o asemenea stare de fapt. E un handicap. Care trebuie constientizat.

vineri, 17 aprilie 2009

Mewwy easter, wabbit!



Mi-e prea lene sa stau sa traduc si sa transcriu.
Asa ca daca e prea greu de inteles - just relax, that's what Jesus would do.


Si da, sarbatori fericiti, mereti de luati din lumana sfinta adusa de la Ierusalim si aprinsa de un popa intr-o hruba de la un opait oarecare.
Eu o sa ma duc sa joc ping-pong.

miercuri, 1 aprilie 2009

ONU = BOI (?)

U.N. body adopts resolution on religious defamation

Acum aproape o saptamana la Geneva Consiliul Drepturilor Omului (sic) al ONU a adoptat o rezolutie ce condamna defaimarea religioasa. Condamna, nu interzice (inca). De interzicere or sa se-ocupe cetatenii de bine din teritoriu.
Proiectul de rezolutie a fost inaintat de catre Pakistan ca reprezentant al Organizatiei Conferintei Islamice, un fel de lobby al statelor islamice.
Pentru ca vezi matale, islamul a avut de suferit din cauza defaimarilor de care are parte. Mi se pare cumva normal sa aibe parte de defaimari, ma gandesc doar la duzina aia de flacai care au infipt 4 avioane in diverse locatii din SUA pe 11/09/01. Si-asta e doar cireasa de pe un tort umplut cu multe alte rahaturi similare prin diverse locuri din lume produse de fanatici religiosi islamisti. Daca ai ceva neuroni in cap iti dai seama ca tembelii (bai da's multi) astia-s o minoritate si ca majoritatea e generic vorbind moderata si toleranta. Desi e discutabil si asta. Arabia Saudita e o tara in care Coranul este litera de lege, cam cum s-a intamplat si-n Afghanistan cand cu talibanii la putere. Diferenta e ca cei din urma n-au avut suficient petrol, gaze sau alte resurse de genu'. Inafara de asta viata omului pe acele taramuri e tare simpla, in primul rand omu' e om si femeia e femeie adica nu e om.
Mai zicea solicitarea asta de rezolutie ca trebuie ajuns la un echilibru delicat intre libertatea cuvantului si respectul pentru religie. Asta o poate zice cineva care nu prea are habar de ce-i aia libertatea cuvantului.
Libertatea cuvantului inseamna ceva mai mult decat pare la prima vedere. Inseamna printre altele si posibilitatea dezvoltarii unei gandiri critice, chestie de care religia(iile) se tem ca dracu' de tamaie. Iar daca nu se nasc motive, nici un individ cu o bruma de scaun la cap n-o sa-si raceasca gura si sa piarda timpul defaimand vreo religie doar ca asa i s-a nazarit lui.
Consiliul Drepturilor Omului al ONU tocmai a inceput sa dea la fierastrau' cu care-si taie craca de supt fund.

'Bai, deci care aveti voi libertatea cuvantului, da' sa nu va puna mama dracu' sa ziceti ceva de religii, mkay?!'

P.S. Daca statele islamice vor ca religia in care le traiesc populatiile sa nu fie defaimata, ar face bine sa faca totu' a.i. sa nu mai aibe fanatici religiosi, fin'ca astia-s principalele surse de defaimare. Problema e ca unuia care s-a aruncat in aer nu prea ai ce-i face, decat sa-l strangi intr-o galeata si sa-i faci observatie. Eventual sa-l pui la colt.