duminică, 19 aprilie 2009

Veniti de luati!

Prin intermediul lui faradumnezeu mi-au cazut ochii pe un document...

TENDINTELE EXTREMISTE DIN BISERICA ORTODOXÃ ROMÂNÃ

Introducerea Bisericii Ortodoxe Române (BOR) printre actorii care pot juca un rol semnificativ în evolutia extremismului în România reprezintã o evaluare cheie a acestui raport. Mult timp, rolul religiei în dezvoltarea conflictelor a fost subestimat, preferându-se constant interpretarea acestora în termeni ideologici. Mai ales dupã atacurile Al Queda din 11 septembrie 2001, relatia dintre religie, fundamentalism si extremism trebuie reevaluatã.


Aceastã afirmatie de ordin general îsi gãseste un argument în cazul BOR. Crestinismul Bisericii Ortodoxe este unul mistic, putin interesat în valorile respectului si tolerantei specifice crestinismului practic. Ca actor national, BOR îsi afirmã vointa sã reglementeze raporturile sociale, sã impunã o conceptie „ortodoxã” asupra atitudinilor persoanelor si institutiilor.

Atitudinea BOR rezultã din convergenta a patru elemente:
a) promovarea unei doctrine cu caracter exclusivist, sintetizatã de cele douã idei ale nationalismului ortodox: România este statul românilor; a fi român înseamnã a fi ortodox;
b) negarea de cãtre BOR a principiilor statului de drept, considerate „de rangul doi” în raport cu principiile ortodoxiste, legitimate de sorgintea lor divinã;
c) folosirea de cãtre clericii BOR a unor „instrumente” violente, de la discursuri ofensatoare pânã la amenintãri si agresiuni fizice;
d) cresterea într-o proportie absolut impresionantã a mijloacelor si a fortei BOR în raport cu toti ceilalti actori sociali.

[…]


Evenimentele din 11 septembrie 2001 au atras atentia asupra pericolului care vine din directia fundamentalismului religios. Exemplul a ceea ce se întâmplã în tãri islamice precum Arabia Sauditã este elocvent.


Elita politicã a acordat resurse scolilor islamice, care au produs fundamentalisti contestatari ai acestei clase, crescând presiunea asupra ei, pentru a asigura clerului islamic noi utilitãti, producãtoare de alti contestatari religiosi… si tot asa mai departe, într-un proces care alimenteazã extremismul.


Aceastã schemã privind evolutia fundamentalismului în tãrile islamice se regãseste în tãrile ortodoxe astãzi. Ea atrage atentia asupra pericolului teocratic în tãri precum România, unde secularitatea statului este permanent contestatã de o bisericã (BOR) a cãrei putere economicã, simbolicã si politicã creste zi de zi, în valori absolute, dar si relative, în raport cu toti ceilalti actori ai vietii sociale.


Articolul complet il puteti citi aici, iar raportul complet aici.


E o situatie complexa, greu de urmarit si de observat, vizibila pentru un oarecare foarte putin.

Cel mai usor mod este de a te insidia incet incet in constiinta sociala. Odata ce ai mintea oamenilor in palma, poti face cu ei orice. D'oh. Beserica are avantajul de a-si putea face planuri pe termen foarte lung, intotdeauna se vor gasi indivizi suficient de naivi sau parsivi care sa i le duca la indeplinire.


Nu ma mira sa vad ca tara asta se transforma intr-un Afghanistan taliban al Europei. Cata vreme Puric ajunge sa fie invitat la TV-uri si lasat sa elucubreze febril polologhii religioase (multe dintre ele nascute din elucubratiile senile ale lui Tutea) fin'ca deh, ie om intelept, nu (???) iar Radio Romania Actualitati (printre multe alte balarii religioase) transmite in direct aprinderea miraculoasa a luminii de Paste (aia despre care se stie de cateva secole ca e o frauda), ceva nu-i in regula.


Faptul ca oamenii in majoritate sunt prea lenesi sau comozi pentru a-si dezvolta o gandire critica (in genul asta de situatie nici nu au cum), le place ca altcineva sa ia hotarari in locul lor si se lasa in voia ideilor pe care le vad promovate in media - pentru ca e promovate de oameni destepti, ca altfel n-ar mai fi acolo, riiiiiiiight - nu e o scuza pentru a accepta o asemenea stare de fapt. E un handicap. Care trebuie constientizat.

Un comentariu:

Unknown spunea...

parerea mea de om liber de religie astronomica este ca Romania a căzut prada manipularilor venite tot de la fratii nostri din vest a de când a căzut zidul socialist trebuiau să găsească și ei undeva un loc să își vândă surplusul rezultat din supraproducție la un preț supraestimat. Noi n-am avut nici o vină am picat la mijloc. M-am gândit de multe ori la chestia asta cu religia și cât a tras ea omenirea in jos si la cât o să mai tragem în continuare.